Állomás kereső:
Állomások listája
Vasútvonalak listája


Képriportok
Cikkek
  Menetrend


Gyorsüzi
Minden jog fenntartva.
© 2024

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció




Bontják Kápolnásnyék állomásépületét


2011.01.17. 22:56
Szente-Varga Domonkos [szvdom]

Nem újdonság, lehetett már róla hallani, hogy le fogják bontani, de mégis megdöbbentett minket is a hír, amit hozzászólásban kaptunk ma délután Somay Nándor [SoNa[ felhasználónktól: 2011. január 17-én megkezdték a kápolnásnyéki felvételi épület bontását. Feltehetőleg már kedd estére végezni fognak az épület eltakarításával.


Útban van az új, épülő, 160 km/h sebességre alkalmas vasúti pálya szempontjából, ahhoz túl közel helyezkedik el, ezért el kell bontani. Az épület több mint 150 éves, eredeti felvételi épület, melyet a Déli Vasút saját típusterve alapján emelt a Budapesttől Fiuméig tartó vasútvonala mentén. Bár eredeti külsejét azóta elvesztette, formájában könnyedén felismerhető az egykori épület. Ezekről a régi képeslapok is tanúskodnak. Hasonló vagy akár teljes mértékben megegyező épületeket találunk Mór, Nagyigmánd-Bábolna, Nagytétény, Tárnok, Püspökmolnári, Nagycenk és Bük vasútállomásokon. Meghatározó darabja volt a listának a kápolnásnyéki épület.
Egyébként az épület melletti egykori pályafenntartási telephely kisebb melléképületeit már hónapokkal korábban elbontották.



2009.05.24.
Fotó: Tóth Márton [Pocok]


3 éve újították fel

Mozaikhírben be is számoltunk róla, amikor a rozsdaportól már barnálló épületet újrafestették, kívülről felújították. A munkálatok 2007 őszén zajlottak, és december közepére készült el a magújult állomásépület.



A felvételi épület a felújítás előtt.
2007.03.04.
Fotó: Sándor Antal [ROCOman]


Megkezdődött a bontás

Ma délután a tető eltávolításával kezdték meg az épület bontását, és valószínűleg holnap estére már végeznek az épület teljes eltakarításával. Somay Nándornak köszönjük a felvételt, melyet ma 19:52-kor töltött fel az oldalunkra hozzászólásban. Köszönjük a felvételt!



Fotó: Somay Nándor [SoNa]

Kérjük, hogy aki teheti, látogasson el és készítsen minél több képet a bontásról, és töltse fel hozzászólásként Kápolnásnyék oldalára vagy a Képfeltöltés funkciót használva!