Állomás kereső:
Állomások listája
Vasútvonalak listája


Képriportok
Cikkek
  Menetrend


Gyorsüzi
Minden jog fenntartva.
© 2022

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció
Képek az Északi Összekötő Híd munkálatairól

2008.08.16. 01:42 - Szente-Varga Domonkos [szvdom]
Mint már több hírforrásból is értesülhettünk róla, a budapesti Északi Vasúti Összekötő Hidat idén június és szeptember között felújítják. A hídelemeket teljesen újakra cserélik, a régi egzotikus K-szerkezetet a már sokhelyről ismert W alakú szerkezet váltja fel (hasonlít például a tokaji vasúti hídra).
Hétvégén a Budai oldalon körbejártam az építkezést és a Duna partról készítettem pár képet az alakulófélben lévő új hídról. Itt tartanak most a munkával.
A képek 2008. aug. 9-én, szombaton készültek.

Vissza a képriportokhoz

Aquincum-elágazás Aquincum Újpest


A híd innenső (Aquincum felső felőli) vége teljesen hiányzik. Az új híd budai parti pillérei már csaknem állnak, ez látható a kép jobb szélén. Még van egy kis szelet a régi hídból, de az új elemekből álló szakasz a pesti oldalon már hosszabb.


Amikor ott jártam, a régi hídtest északi oldali korlátjait bontották darabokban. Magát a hídtestet nem szedik ilyen kicsi darabokba, hanem egészben rakják nagy uszályokra, és egyenlőre a többi darabot is a túlparton állomásozó hajókon raktározzák.


Az utolsó szelet.


Kicsit feljebről, a Hableány egyik csónaklehajtójáról ez a látvány fogadott.


A vasúti síneket a híd előtt többszáz méterre visszabontották, az alépítményt teljesen elhordták, azt is kicserélik. A képen a vágány vége látható Aquincum-felső felől közelítve.


A vasúti töltést teljesen kipucolták, régen itt burjánzott a sűrű növényzet, a vonatot nem is lehetett látni. A képen középen látszik a régi híd meglévő szegmense.


Az előző fénykép helyéről tekintünk vissza Aquincum felé.


Közvetlenül a part előtt a töltés meletti utat lezárták. A bódék és fák mögött a Duna folyik (a kép közepén most is fellelhető a régi híd meglévő szegmense).


A hídon a vasúton és a gyalogosokon kívül nagyfeszültség is közlekedett.
A hídépítés időtartamára a távvezetéket is visszabontották.


Kiegészítés: a kép jobb oldalán ott van két uszályra felpakolva a régi hídelemek sora. Az egyik uszály a hídon innen, a másik a hídon túl van. Közben úsztatják helyükre az újakat. Látványos az a színes kavalkád, ami a vizen van körülötte. (fotó: Tóth Márton, 2008. augusztus)Vissza a képriportokhoz
Főoldalra