Állomás kereső:
Állomások listája
Vasútvonalak listája


Képriportok
Cikkek
  Menetrend


Gyorsüzi
Minden jog fenntartva.
© 2022

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció
Teljesen elbontották a régi Kelenföldi vasúti lakóházat

2008.12.15. 00:47 - Szente-Varga Domonkos [szvdom]
Pénteken még arról számoltunk be rövidhíreink között, hogy illetéktelenül elkezdték bontani Kelenföldön a jelenlegi felvételi épülettől kb. 150m méterre a bozótban álló régi vasúti lakóház épületét. Az idézett cikk szerint az épület ideiglenes műemléki védettség alatt állt, melyet nemrégiben meghosszabbítottak, így a védettség elvileg jövő év decemberéig érvényes is. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) a bontást azonnali hatállyal leállíttatta.
Vasárnap délután terepszemlét tartottam. Sajnálattal szembesültem a ténnyel, hogy a bontást nem csak elkezdték, de a KÖH leállíttatása ellenére tovább folytathatták és az épületet teljesen lerombolták.
Az egykori felvételi épület egy különleges, ritkaságnak számító épület volt. Az 1882-ben épült felvételi épület a Budapest-Pécs Vasút Rt. egyedi típustervei alapján épült, melyből (Szedres állomás tavalyi elbontása után) már csak három állt az országban eredeti állapotában, melyek közül az egyik Budafok-Háros felvételi épülete, a másik Cece állomás felvételi épülete, a harmadik a most, illetéktelenül lebontott Kelenföldi indóház volt.
Az indóház helyén jelenleg téglakupac magasodik. Az épület mögött betonkerítés húzódik, így hátsó része nehezen megközelíthető munkagépekkel. Talán ennek köszönhetjük, hogy az épületből egy nagyon kicsi falrészlet egy ablakkal és egy ajtóval még áll, gyakorlatilag ez tartja most a ránehezedő téglakupacot. A felvételi épület téglái címeresek, egyformák, közepében kör alakon belül keresztben ábrázol kalapácspár látható.
Az épület környezetében egyébként mindenhol földtúrások, kupacok, ásások láthatók. Nagyon közel van a négyesmetró építkezése, nem kizárt, hogy útban volt az építkezéshez a régi, üresen álló épület, és ezért tüntették el. Nem kizárt az sem, hogy már várták a műemléki védettség érvényességének lejártát, amikor a KÖH rendeletet hozott annak meghosszabbításáról, és ez volt az olaj a tűzre: mégegy évet már nem várnak, bontanak (hiszen a két esemény között mindössze másfél nap telt el!). Mindenesetre szomorú, hogy ez a ritkaság, mint kincs is elveszett, és szomorú az is, hogy Magyarországon még mindig, gyakorlatilag büntetlenül történnek ilyen esetek.
A képek saját készítésűek, és 2008. december 14-én vasárnap készültek.


Vissza a képriportokhoz

Budapest-Kelenföld


A volt indóház elbontva, elhordásra várva. Az egykori vágányok helyén állunk. A háttérben a metróépítkezés egyik daruja, a bal szélen a Kelenföldi pu. újonnan épített I. és II. vágány perontetője.


Az épület másik sarkáról: a tető fa elemei összetörve megtalálhatók a romok között.


Rombolás


Az épület bal oldala


Mitől is volt értékes és egyedi ez az épület? Például ezek miatt a díszítései miatt.


A volt bejárati ajtó maradványa az utca felőli oldalon. A betonkerítés itt egy kapuval az utcára nyílt.


A betonkerítés mögött megmaradt utca felőli falrészlet. A velünk szembenéző síkon látni még egy parányi ablakot is.


További képek a romokról


Az egykori épület jobb oldaláról ez a látvány fogad minket. Ennyi volt.


És most nézzük milyen volt, amikor még állt az épület! A képeket Tóth Márton készítette, 2007. augusztusában:


Sajnos sem megközelíteni, sem fényképezni nem volt könnyű az épületet a sűrű növényzet miatt. (fotó: Tóth Márton, 2007. augusztus)


Az utca felőli oldal. Ebből maradt meg egy nagyon kevés. (fotó: Tóth Márton, 2007. augusztus)


A vasút felőli homlokzat részlete (fotó: Tóth Márton, 2007. augusztus)


Ez volt az épület bal oldala: földszintes oldalszárny, ahol a padlás részre külső padláslépcső vezetett. A lépcsőt a romok között is láthatjuk, összetörve. (fotó: Tóth Márton, 2007. augusztus)


A vasúti felőli homlokzat részlete (fotó: Tóth Márton, 2007. augusztus)


A lombok mögött: az elbontott pécsi indóház (fotó: Tóth Márton, 2007. augusztus)Vissza a képriportokhoz
Főoldalra