Állomás kereső:
Állomások listája
Vasútvonalak listája


Típusépületek   Ebben a fejezetben a Magyarországon fellelhető vasúti típusépületeket rendszerbe szervezve gyűjtjük össze.
   Magyarországon a MÁV egyeduralma előtt több nagy állami és számtalan kis magán vasút társaság működött, ezek közül többjük szabványterveket készített a vonalaikra létesítendő vasúti épületek számára. Az épületeket ezen tervek alapján építették fel a vonalaik mentén fekvő állomásokon, és ez az oka annak is, hogy az ország különböző szegletében találunk teljesen egyforma állomásépületeket. A típustervek alapján épült épületeket hívjuk típusépületeknek.
   Az egyes társaságok épületei között a különbség jelentős lehet, habár nagyjából azonos korban készültek a típustervek. Ezért szerencsés esetben a vonal keletkezésének időpontját és a létesítő vasúttársaságot be lehet határolni annak alapján is, ha az ott fellelhető épületeket mai külsője alapján felismerjük és be tudjuk sorolni valamelyik típusterv sorozatba, azonban mivel az épületek többsége túl van már a száz esztendős életkoron, sokukat felújították, módosításokat, átalakításokat vagy hozzáépítéseket végeztek rajta, és némelyikükre már egyáltalán nem vagy csak nagyon nehezen lehet ráismerni.
   Minden típusterv sorozatra jellemző volt azonban, hogy az állomás forgalmának mértéktől függően különböző méretű épületeket emeltek, amelyeket osztály fokozatokba soroltak. Az első osztályú épületek voltak a legnagyobbak, és előfordultak negyed vagy ötödosztályú épületek is, melyek már alig voltak nagyobbak egy-egy őrháznál. Előfordult ugyanakkor olyan is, hogy a típustervek az építkezéshez csak irányelvként szolgáltak, melyektől az esetleges igényekhez mérten el is térhettek, ezzel létrehozva olyan épületeket, melyek a tervsorozatnak nem voltak részei.
   A téma átfogó ismertetése meghaladja az oldal kereteit, Dr. Kubinszky Mihály professzor azonban hosszú éveken át foglalkozott vele, több könyve és számos publikációja jelent meg ebben a témában, melyeket elfogultság nélkül ajánlunk minden érdeklődő számára.
Helyi Érdekű Vasutak
   I., II. III. IV. osztályú felvételi épület
   HÉV törvények: 1880. és 1888.


Osztrák-Magyar
Államvasút Társaság

   Szabványtervek az Esztergom-Nána-Jpolyság
   Helyi Érdekű Vasút számára
   I., II. III. osztályú felvételi épület


Magyar Királyi Államvasutak 1880. évi (fővonali) típustervsorozata
   Vasút és utca felőli homlokzat
   I., II. III. osztályú felvételi épület

Utolsó módosítás: 2014.07.23.
Menetrend . Gyorsüzi . Minden jog fenntartva © 2024