Állomás kereső:
Állomások listája
Vasútvonalak listája


  Menetrend


Gyorsüzi
Minden jog fenntartva.
© 2024

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció
Éjszakai képekMár nem is emlékszünk, hogy kezdődött az éjszakai fotózások sorozata. Valószínűleg valamelyik túránk során egy csatlakozás alkalmával, az egésznapi fotózás lendületében valamelyikünk csinált primitív, letámasztós módszerrel egy-két képet csak úgy. Aztán rájöttünk, hogy ezeknek a képeknek egészen más, izgalmas hangulata van, mint az eddigieknek és ezt meg kell ismételni felkészülten is.
Az első ilyen felkészült éjszakai fotós kísérletünk Mátészalkán volt, ahová már állványt is vittünk. Egy autós kirándulásunk után érkeztünk meg, épp a legjobbkor! Mátészalkára épp akkor futottak be a környék vicinálisairól a BZ-k, MD-k, a Csörgős gyorsok pedig ezekre várakoztak. Nagy mozgás ígérkezett, színes járműállománnyal.
A véletlen adta jókor érkezésünket alaposan kihasználva, számunkra egészen új, egészen szokatlan hangulatú képekkel tértünk haza és sejteni lehetett, hogy ez csak a kezdet. Azóta külön programmá vált az éjszakai fotózás, amelyeknek témái eddig többnyire budapesti állomások voltak. Munka után holtfáradtan megyünk ki egy állomásra "pihenni" és többnyire éjfél, egy órakor térünk haza onnan.
Ezek a fotózások egészen más hangulatúak, mint a nappaliak. Az ember megtanul komponálni! Minden fénykép 10-60 másodperces expozícióval készül, az ember nem csattintgat csak úgy... A lámpák, reflektorok fénye, az árnyékban maradt részek teljes sötétsége főszerepet kap a komponálás alkalmával. A fotózandó téma itt szinte már csak ürügy, a fények, árnyak játéka dönti el, hogy ebből kép lesz, vagy sem. Perceket is elidőzhetünk egyetlen képpel, ezáltal a pillanatot nagyon mélyen átélhetjük és akaratlanul is visszatérünk Klösz György (a múlt század fordulóján élt leghíresebb fotográfus) korába, amikor a fotósok a nappali képeket is perceken, órákon át komponálták.
Az alábbiakban ezekből a megélt éjszakai pillanatokból készítettünk összeállítást vasútállomásokra lebontva.


Éjszakai képpel rendelkező állomások:
Budapest-Déli
Budapest-Keleti
Budatétény
Cece
Ebes
Eger
Füzesabony
Győrszabadhegy
Hosszúhát
Kecskemét
Kenderes
Kispest
Mátészalka
Nyíradony
Óbuda
Pannonhalma
Pilisvörösvár
Püspökladány
Rákospalota-Újpest
Rákosrendező
Szerencs