Állomás kereső:
Állomások listája
Vasútvonalak listája


  Menetrend


Gyorsüzi
Minden jog fenntartva.
© 2024

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció

Gyakran ismétlődő kérdések


Hogyan tudok képet küldeni?
Vasútállomásokról, azok környezetéről készült képeiteket a Képfeltöltés rovatok keresztül, az adatok (készítés ideje, állomás neve, képaláírást) megadásával egyesével tudjátok feltölteni, amely a moderátorok jóváhagyását követően a megjelölt állomás alatt fog megjelenni a Képtárban vagy a Régi képek rovatban.
Képet e-mailben nem áll módunkban fogadni, megértéseteket köszönjük. FTP tárhelyet szintén nem tudunk nyújtani képküldés céljára sem.

Mi az az első kép?
Minden vasútállomáshoz hozzárendelünk egy olyan fényképet, amelyen az állomás/megállóhely vagy annak felvételi épülete jól látható. A fénykép nem csak az állomás oldalán megjelenő első fotó, de ugyanez a kép mutatja be az állomást a kereső találatai között, az összefoglaló térkép oldalán, akárcsak a vasútvonalak állomásfelsorolásában vagy a betűrendes mutatóban. Éppen ezért lényeges, hogy az első kép válogatott minőségű legyen.

Honnan tudom, hogy egy állomást lefényképezett-e már a vasutallomasok.hu fotóscsapata?
Azokon az állomásokon, ahol már elvégeztük a teljes dokumentatív (nappali) fotózást, az állomás oldalán az állomás név alatti státuszban vagy a "feldolgozás alatt" felirat olvasható, vagy ha már az is megtörtént, az állomás részletes képanyaga szöveggel együtt megtalálható.

Feltöltöttem egy képet egy olyan állomáshoz, ahol még nincs kép, de nem került be első képnek, miért?
Fontos, hogy az első képen látszódjon a felvételi épület, amennyiben van az állomáson. Ha nincs, akkor az állomás vagy megállóról olyan felvételt szándékozunk elhelyezni, amelyen egészében látszik az a hely, ahol a vonatok megállnak. Fontos továbbá, hogy a felvétel minősége jó legyen, mert az első kép kiemelt szerepű, sok más oldalon is ez mutatja be egyetlen kép formájában az adott állomást (ahol eldőlhet, hogy a látogató kíváncsi-e rá vagy sem).
Azokon a helyeken, ahol már vannak képek, de még egyik sem éri el ezt a szintet, inkább nem teszünk be első képet, és várunk, amíg érkezik jobb.
A másik ok lehet az is, hogy a hozzászólásban küldött képek revíziója később történik meg (a hozzászólások azonnal láthatóvá válnak), ez azonban következő: a hozzászólás elfogadottá válik, ha revíziója megtörtént.
De volt már olyanra is példa, hogy elkerülte a moderátor figyelmét, hogy az állomásról nincs még elsőkép, és ezért nem került be.

Eltűnhet-e egy állomás alól a korábban feltöltött és elfogadott képem?
Igen. A vasutallomasok.hu oldalra feltöltött képeket a szerkesztők bármikor, előzetes bejelentés illetve a szerző beleegyezése nélkül eltávolíthatják.

Hogyan történik a feltöltött képek elbírálása?
A képfeltöltésen keresztül küldött képeket a moderátorok folyamatosan figyelik, és amennyiben a képek megfelelnek az alapvető követelményeknek, a képet elfogadják. Az elfogadással a kép a hozzárendelt állomásnál megjelenik a Képtárban vagy a Régi képek rovatban.
A képekkel szemben támasztott követelmények:
- a kép témája kapcsolódjon a kijelölt állomáshoz. Itt gyakran probléma az állomáson fényképezett vonatok, mozdonyok, ezek ugyanis nem kimondottan kapcsolódnak az állomáshoz. Itt a moderátorok általában szőrösebb szívűek, és csak kevés ilyen képet fogadnak el.
- a kép feleljen meg a kívánt alapvető feltételeknek képminőség, kompozíció, fényviszonyok és más esztétikai szempontoknak.
Több nagyon hasonló képből gyakran csak egyet tartunk meg, a többit töröljük.

Mikor jó egy fotó képminőség szempontjából?
Az oldalon található összes kép legfeljebb 600x450 pixel méretű, illetve a régi képek határa 800x600 pixel. Legfontosabb dolog, hogy az eredeti fotó felbontása ennél ne legyen kisebb, de legjobb, ha legalább kétszerese (feltöltéskor automatikusan kicsinyíti a szerver a képeket).
Ha jpg-ben töltjük fel a képet, akkor ügyeljünk a képminőségre. Javasolt a legalább 90%-os jpeg képminőség, az oldalon található képek 92%-os jpeg tömörítéssel vannak eltárolva. Javasoljuk, hogy ha csak a sávszélesség másképp nem diktálja, ne kicsinyítsük a feltöltendő képet, vagy ha mégis szükséges, akkor vigyázzunk, hogy ne használjunk túl erős jpeg-tömörítést a kicsinyített képek letárolásához (nem javasoljuk a Paint programot kicsinyítésre).

Nem fogadja el a képfeltöltő a képemet, mi lehet az oka?
A szerver csak .jpg, .gif és .png formátumú képeket tud fogadni, tehát nem támogatott a .bmp, .tiff, és a RAW formátumok sem, ezeket előzőleg a támogatott formátumok egyikére át kell konvertálni. A feltöltendő kép mérete továbbá nem haladhatja meg a 2MB-ot (célszerű kicsinyíteni feltöltés előtt, ha túl nagy lenne a kép).

Mikor jó egy fotó kompozíció szempontjából?
Alapvető szabályok
- az épület teljes egészében legyen a képen, ne lógjon le a teteje, és egyik oldala sem
- ne legyen zavaró oszlop a kép előterében
- ügyeljünk rá, hogy egyenesen tartsuk a fényképezőgépet, a ferde kép nagyon zavaró. Ellenőrizzük a látványt, mielőtt megnyomjuk a gombot!
- a kép legyen éles
- jótanács: az épületek sokkal magasabbak nálunk, ezért gyakorta felfele tekintünk rájuk. Vigyük a horizont síkját egészen a kép alsó 1/4-ébe vagy méglejjebb, hogy az épület tömege ne kerüljön túl magasra a képen.

Mikor jó egy fotó a fényviszonyok szempontjából?
Természetesen ha nem túl sötét és nem túl világos. Ezen kívül napos időben, amikor a napsütötte és az árnyékos oldalak megvilágítottsága erősen különbözik, állítsuk a kontrasztbeállítást minél kisebbre (ha fényképezőgépünk engedi). Kifejezetten előnytelen megvilágításban érhetjük a témánkat, ha nappal szemben próbáljuk lefényképezni, ez sok esetben (főleg kevésbé profi fényképezőgépeknél) eredményezi a kép teljes elsötétedését, napsugarak szétmosódását a képen és egyéb képhibákat. Helyezkedjünk úgy, hogy a nap ne süssön bele az objektívbe, és lehetőleg minél inkább napsütötte oldalról lássunk rá a témára.
Színes digitális fényképezésnél szóba jön még a fehéregyensúly fogalma. Pirosas vagy kékes színvilágú fénykép a rossz fehéregyensúly beállításának köszönhető. Ismert dolog, hogy más és más fehéregyensúly beállítást kell alkalmazni borús időben, napos időben napsütötte és árnyékos oldalon, valamint alkonyatkor, stb.

Miért nem nagyobbak a képek az oldalon?
A képek mérete 600x450 pixel, régi képek esetén 800x600 pixel. Ennek pontosan kettő oka van:
- jelentős méretű tárhelyet takarítunk meg ezzel
- az eredeti méretű képeket nem tesszük közzé az interneten adatvédelmi okok miattUtolsó módosítás: 2023.11.29.