Állomás kereső:
Állomások listája
Vasútvonalak listája


Képriportok
Cikkek
  Menetrend


Gyorsüzi
Minden jog fenntartva.
© 2024

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció
Velencefürdő - Falak közt a harmadik épület

2011.10.10. 22:00 - Faltusz Csaba [fcs]
Rövid képes beszámoló az egykori Déli Vasút Budapest-Székesfehérvár vonalán felújított Velencefürdő megállójáról és annak újraértelmezett felvételi épületéről. A vonalfelújítás keretén belül elbontották a Déli Vasút típustervei alapján emelt felvételi épült helyén, az 1940-es években épített jellegzetes, "velence-tói" típusú indóházat. Helyére az utasperon szélességének megnövelése mellett új, a mai igényeknek megfelelő, a régi épületre hasonlító épületet emeltek. A régi képeket elnézve, a mai épület anyaghasználatában és stílusában különbözik elődjétől. A kor zajvédelmi előírásainak megfelelően, a megállóhely vágányai mellé zajvédő falat emeltek, falak és vágányok közé szorítva az új épületet. Így az épület összképét biztonságosan csak a felüljáróról láthatjuk...
A képriport a 2011.06.25-i állapotot mutatja be. (fotók: Faltusz Csaba)

Vissza a képriportokhoz

Velencefürdő


Az új felvételi épület a Budapest felé tartó vágány mellől nézve.


Az utasperon a Budapest felőli végen.


A megálló utasperonjának megközelítésére szolgáló gyalogos felüljáró. Innen lehet biztonságosan távolról látni az új felvételi épületet. A zajvédő falak miatt a város felől nem lehet.


A régi felvételi épületre karakterében hasonlító új épület. Az új épület oromzata fából készült és a több boltíves fedett utasvárója a régi 1940-es évek beli indóházra hajaz.


Dupla-Szilis nagykanizsai gyors robog el az épület mellett.Vissza a képriportokhoz
Főoldalra