Állomás kereső:
Állomások listája
Vasútvonalak listája


Képriportok
Cikkek
  Menetrend


Gyorsüzi
Minden jog fenntartva.
© 2024

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció
Csörög

2014.01.29. 15:32 - Szente-Varga Domonkos [szvdom]
Fotók dátuma: 2005.04.29.

Vissza a képriportokhoz

Csörög


Ha utasként nézek erre az épületre: egy lehanguló csúfságot látok, mely elveszi az ember kedvéd a vasúti utazástól is. Ha viszont értő szemek nézik az épületet, rögtön felfedezik: ez egy gyönyörűszép IV. osztályú mellékvonali felvételi épület szinte eredeti állapotában. Csak egy felújítás kellett volna neki és a község (és egyben a vonal) egyik vasúttörténeti büszkesége lehetett volna ez a kis épület.


A felvételi épülethez két melléképület is tartozik, sajnos azok még rosszabb állapotban voltak. A képen az épületek láthatók Vác felé tekintve.


A felvételi épület háta.


Személyvonat Vác felé (előre) igyekezve


Az épület Vác felől / virágzik az orgona


Mellékhelyiség épülete


A megálló képe Vác felől érkezve


Hibátlan típusterv, minden apró részletet az eredeti formájában meghagyva. Nagyon jellegzetesek az ajtók és ablakok körüli díszes keret, az ökörszem kialakítása, azonban még a nyílászárók is eredetiek, amelyik persze megvan még.


Egyedül a vakolat színe (halványtürkisz) nem idézi az egykori összképet, ezen a képen azonban a lemenő nap aranysárga színe egész jól visszahozza az épület eredeti feltehetőleg sárga színét.


A felvételi épület háta


Ezen a részletfotón jobban megfigyelhetők az ablakok és az ajtó kerete. A "váróterem" felirat is eredeti. Sajnos az épület alján a vakolat elég rendesen mállik, kibújik az épület tégla falazata. A lábazat szintén jellegzetes.


Itt pedig jól látható, hogy az ablakok feletti díszkeret nem csak a vakolat kidomborításával készült, hanem mögötte a téglák függőleges helyzetbe állításával került kialakításra az ablakok boltíve.


Ez a forgalmi iroda mai látványa az ablakon betekintve.


A három épület együtt


Hátsó melléképület


Látkép Váchartyán (Budapest vagy Aszód) irányába: alak háromfogalmú bejárati jelző


A megálló képe Vác felé tekintveVissza a képriportokhoz
Főoldalra