Állomás kereső:
Állomások listája
Vasútvonalak listája


Képriportok
Cikkek
  Menetrend


Gyorsüzi
Minden jog fenntartva.
© 2024

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció
Dejtár

2014.01.30. 03:09 - Szente-Varga Domonkos [szvdom]
Szüveg: Tóth Márton
Fotók dátuma: 2005.11.20.

Vissza a képriportokhoz

Dejtár


Az Osztrák Magyar Államvasút Társaság külön az Esztergom-Nána-Ipolyság vonalaira 1884-ben kiadott típusterv gyűjteménéyben is rálelhetünk ennek az épületnek a terveire. Dejtár ÁVT-s III. osztályú felvételi épület. Tömegében teljesen megmaradt, a nyílászárók is eredetiek. Valószínűleg egy fedélszék-felújítás során kapta meg a kissé jellegtelen, nem ide illő ereszdobozolást és ugyanekkor veszthette el a tető díszes szarufavégződéseit is. A vakolatdízek szintén már csak jelzés szintjén maradtak meg az épület falain, de a homlokzat arculatáért nagymértékben felelős ablakok, ajtók hűen adják vissza a homlokzat eredeti képét.


Az állomás háromvágányú. Vagy inkább csak volt. A felvételi épületet ugyan lakják, a vasútüzemi szolgálat azonban már nincs az állomáson. A lakók a teljes épületet birtokolják, valamint annak melléképületeit is, egyedül a mellékhelység külön épülete és a váróterem szabad, melyet az utazóközönség igénybe is vehet. Az állomás előtti nem biztosított, kétfogalmú alak bejárati jelzők mindkét irányból állandó szabad jelzést adnak, és az állomásnak csak az átmenő, harmadik vágányát használják az erre közlekedő személy, és nagy ritkán tehervonatok. A képen egy hat Bz kocsiból álló szerelvény érkezik Balassagyarmat felől.


Érkezés Balassagyarmat felől


Az állomás előtt egy hídon halad át a pálya


Ilyennek látni az érkező vonatot a peronról


Melléképületek birtokban


Vágány felőli homlokzat, váróterem bejárata


Vágány felőli homlokzat


Utcai homlokzat (Drégelypalán felől)


Utcai homlokzat szemből


Az állomás első és második vágányát nem használják és nem is gyomirtózzák. A képen az első, rakodó vágány látható Drégelypalánk (Vác) irányába tekintve


A Drégelypalánk felőli váltókörzet. A felvételi épület és a hozzá tartozó melléképületek az állomás ezen végéhez esnek közelebb.


A Balassagyarmat felőli váltókörzet: szembe a harmadik vágány, balra pedig a második és az első ágazik ki.


Ilyen a táj az állomás végéből


Balassagyarmat felé a pálya egy rövid szakaszon egyenesen folytatódik, majd a híd után erős bal kanyart vesz.


Mellékhelyiség épület


Bekukkantva a felvételi épület forgalmi iroda helyiségébe látszik, hogy a karosjelzők és előjelzőik működtetéséhez szükséges emeltyűk még a helyükön vannak.


Személyvonat érkezik Balassagyarmat felől. A háttal látható szemafor szabad jelzést ad, az árbocra szerelt, lapjával felénk néző, fehér négyzet alakú táblán fekete pont jelzi az ellenkező irányból érkező vonatok mozdonyvezetőinek, hogy a karosjelző alaphelyzetben szabad jelzést ad.


Az állomás a hídtól, Drégelypalánk (Vác) felé tekintünk


Kijárat Drégelypalánk felé, háttal a karos jelző, amint szabad jelzést ad, ennek árbocán is megtalálható a fehér alapon fekete pont


Hatkocsis Bz szerelvény a harmadik vágányonVissza a képriportokhoz
Főoldalra