Állomás kereső:
Állomások listája
Vasútvonalak listája


Képriportok
Cikkek
  Menetrend


Gyorsüzi
Minden jog fenntartva.
© 2024

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció
Börgönd

2014.01.30. 04:06 - Szente-Varga Domonkos [szvdom]
Fotók dátuma: 2005.04.08.

Vissza a képriportokhoz

Börgönd


A felvételi épület tömege alapján HÉV típusú I. osztályú felvételi épületnek tűnik, de elég lényeges eltérés a hangsúlyos, lépcsőzetes oromfal és a kontyolt tető az oldalszárnyakon. Nem stimmel a középrizalit földszinti nyílászáró elrendezése sem, de ez adódhat egy egyoldali alaprajz adaptációból is, ami bevett szokás volt ilyen épületek építésénél. Az állomáson találunk még egy kisebb, mellékvonalakra jellemző impozáns vízházat valamint két szociális épületet, melyek a felvételi épületettel egyidőben, a vonal megnyitásának idejében épültek. Ezeken kívül az állomási épületektől függetlenül a székesfehérvár felőli váltókörzet közelében egy őrház is található. Az állomás két végén pedig egy-egy bakterház áll, melyek azonban már egy későbbi, modernebb típusterv alapján épültek, hasonlóval több helyen, például Zichyújfalun vagy Tárnokon találkozhatunk.


Az állomás elhelyezkedése egyébként egy különleges varázst ad az egész helynek: egy puszta kellős közepén vagyunk, lényegében a fényképeken látható épületek túl más nagyon nem található itt, annak ellenére, hogy Székesfehérvár nagyvárosa mindössze kilenc kilométerre fekszik innen. Az állomást csak egy kátyús-rücskös, bomladozó aszfaltúton lehet megközelíteni a 62-es főút felől, és a börgöndi repülőtér is inkább messzebb van, mint közel. Az ellentétet fokozza az a tény, hogy az állomás lényegében egy vasúti gócpont, egyik irányban Székesfehérvár és Szabadbattyán felé ágazik el a pálya, melyből ma már csak a székesfehérvárit használják, az ellentétes végében pedig aa Pusztaszabolcsra illetve Sárbogárdra vezető vasútvonalak ágaznak szét. A képen a vízház, egy szociális épület és leghátul az állomásépület látható, ahogyan az állomást utóbbi végéből közelítjük.


Felvételi épület Székesfehérvár felől


Kijárat Székesfehérvár felé


Személyvonat Fehérvárról Sárbogárd irányába


Sorompórúd a Szabadbattyán felé ívelő kiágazásban


A vízház épülete


A felvételi épület vágány felőli homlokzata Székesfehérvár felől érkezve


Érkezés a másik irányból


A felvételi épület mellett egy kis szertár is látható


Felvételi épület


A peron az épület előtt. Átmenő vágány a második, mely továbbvezetk Székesfehérvárra, a harmadik vágány meghosszabbításában Szabadbattyán található


Ez a személyvonat Pusztaszabolcsról érkezett és már indul is tovább Fehérvárnak


Az épületegyüttes, egy kijáró személyvonat és távolban a Székesfehérvár felőli váltókörzet a bakterházzal


Szolgálati lakás épülete és a vízház


Az ablakok körüli homlokzatdíszek már áldozatul estek egy felújításnak, de a sarkokon még megvan a díszes kváderkövezés


A padlástér feljárólépcsője jellegzetes vonása sok vasúti épületnek, őrháznak


Mégegszer a lakóépület és a vízház


A vízház (Székesfehérvár irányából)


A vízház emelete ahol ténylegesen a víztartály foglalja a helyet


A távolabbi szolgálati lakás épülete (Sárbogárd vagy Pusztaszabolcs felé tekintve)


Az épület szemből a vágányok felől


Tömegvázlat


Ez pedig már a kijárat helyzetét szemlélteti az állomás azon végén, ahol a vonatok Székesfehérvár felé hagyják el ez állomást, illetve egykoron Szabadbattyán felé is. Itt a váltókörzet után egy (kisforgalmú) útátjáró található két teljes útpályát lezáró sorompórúddal és csengővel. A kép Szabadbattyán irányába tekintve készült, a távolabbi rúd előtt halad el a szabadbattyáni vágány, melynek bejárati jelzője háttal a képen is látható. A közelebbi sorompórúd mögött a székesfehérvári vágány halad, Székesfehérvár jobbra, míg az állomás balra található.


Bakterház a Székesfehérvári váltókörzetnél


Látkép Székesfehérvár felé


A bakterház háta


Bakterház


Érkezés Fehérvár felől. A képen jól látható, hogy az állomásra két vágány fut be, melyből az alattunk lévő csillogó Székesfehérvárról, a jobb szélén lévő pedig Szabadbattyánról vezet.


Kijárat ugyanitt


Karosjelzők


Látkép Székesfehérvár felé


A Szabadbattyánra vezető vágány. A sínen látszik, hogy ma már tehervonatok sem használják.


Érkezés Szabadbattyán felől az állomásra.


Kijárat Szabadbattyán felé, a jobb vágán Fehérvárra vezet


A váltókörzet közelében lévő őrház


Az őrház és a sorompó elhelyezkedése


Az őrház melléképülete


Az első vágány mellett még egy csonkavágány is található, mely a rakodóperonra vezet. Raktára azonban nincs az állomásnak.


Bent állóm, Fehérvárra igyekvő személyvonat


A hatodik vágányon rostokoló tehervagonok. A képen a háttérben a Pusztaszabolcs vagy Sárbogárd felőli váltókörzet bakterháza is látszik.


Az állomás közepében egy ív található. A kép Pusztaszabolcs avagy Sárbogárd felé tekintve mutatja a kijáratot a kijárati karosjelzőkkel.


Ez pedig mégegy kép a Székesfehérvár felé (és balra Szabadbattyán felé) eltávolodó vágányokról, háttal a bejárati jelző látható: előjelzővel egyesített háromfogalmú alakjelző.


Bz motorkocsik haladnak az állomáson. Sajnos a zöld terület egyáltalán nem gondozott, igaz, az utasforgalom sem indokolja igazán az odafigyelést.


Pusztaszabolcsról érkező személyvonat.


A Pusztaszabolcsról és Sárbogárdról érkező vonatok alig tíz-tizenöt perc időkülönbséggel érkeznek meg dél és egy óra között az állomásra. Börgöndtől mindketten ugyanazt a vágányt használják Székesfehérvárig, amelyen állomásközi a vonatközlekedés, azaz amíg az elsőként továbbindult vonat nem ért be Fehérvárra, addig nem indulhat el a második. Miután a második vonat is elmegy, jó fél órát kell várni, hogy újból visszatérjenek Székesfehérvárról. A képen a Sárbogárdról másodikként érkezett vonat hagyja el az állomást Fehérvár felé.Vissza a képriportokhoz
Főoldalra