Állomás kereső:
Állomások listája
Vasútvonalak listája


Képriportok
Cikkek
  Menetrend


Gyorsüzi
Minden jog fenntartva.
© 2024

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció
Dunavecse

2014.01.30. 04:17 - Szente-Varga Domonkos [szvdom]
Fotók dátuma: 2006.02.05.

Vissza a képriportokhoz

Dunavecse


A felvételi épület eredetileg HÉV típusú, III. osztályú épület volt, de a mai tömegbe beleférne a II. osztályú méret is. Ez az épület kíméletlen átalakításokon ment keresztül. Az eredeti tetőt lecserélték egy alacsonyabb hajlású tetőre, aminek az eresztúlnyúlása is sokkal kisebb. Ez a hajlásszög módosítás azért volt szükséges, hogy a hozzátoldott épületrészt is le tudják fedni ugyanazzal a tetősíkkal. Sajnos így az épület hangulata azonban teljesen megváltozott, a régi arányok felborultak, egyedül a pálya felőli homlokzat megmaradt nyílászárói árulják el, hogy eredetileg egy HÉV épület bújik meg a mai köntös mögött. A képen az épület látható a vágányok felől.


Az állomáson található még két őrház is, melyek viszonylag eredeti formában, bár eléggé rossz állapotban maradt meg. Egyik a felvételi épülettől egyik, másik a másik irányban. A képen az Apostag (Dunapataj) iránáyba található állomási őrház látható.Mindkét őrház melléképületei, sőt szabványtervek szerint épült kútja is megvan még, ahogy ezt a képen is láthatjuk. Az állomás három vágányú, első vágánya rakodóvágány, rövidebb mint a másik kettő. Az állomás az apostagi végén balra ívelt, a váltókörzet a felvételi épülettől nem látszik. Mindkét végén karos bejárati jelzővel (szemaforral) biztosított, kijárati jeltők nincsenek. Átmenő vágánya a második.


Sorompó az állomáson


Állomási őrház a szalkszentmártoni váltókörzetnél, utca felől


Váltóállító, modern típusépület


Az állomás az apostagi végéből a belseje felé


A felvételi épület az utca felől


Utca felőli homlokzat


Utca felőli, másikoldali homlokzat


Vágányok felőli homlokzat. Szembenállva az épülettel, jobbra Szalkszentmárton (Kunszentmiklós-Tass), balra Apostag (Dunapataj) felé indulnak vonatok.


Látkép Szalkszentmárton felé a felvételi épület mellől.


Az egyik állomási őrház kertje és egyik melléképülete, tyúkól


Kút az őrház mellett


Az állomás összképe, látkép Szalszentmárton felé


Raktár


Vágányok felől


Elhagyott őrház az állomás apostagi vége felé


Az őrház a vágányok mellett. A képen az állomás apostagi váltókörzetének közelében tekintünk vissza az állomás irányába, vagyis Szalkszentmárton (Kunszentmiklós-Tass) felé


Így néz ki az állomás Apostag (Dunapataj) irányába: a kép jobb szélén látható első vágány a kanyarban végetér és bekapcsolódik a második vágányba, a második, harmadik vágány még egy hosszabb szakaszon folytatódik. Velünk szemben az egyik őrház látható, mögötte a melléképületével. A felvételi épület mellettünk jobbra található.


A két állomási őrház közül a szalkszentmártonhoz közelebb eső a váltókörzetben helyezkedik el. Vágányfelői homlokzatát látjuk a képen


Az őrház és épületei a nyíltvonal felől


Utca felőli homlokzatuk


Az utcától művelt földterület választja el az épületeket


A szalkszentmártoni váltókörzet, látkép Szalkszentmárton felé


Az őrház a fák mögött


Nyíltvonal, látkép Szalkszentmárton irányába fordulva


Bejárati jelző háttal Szalkszentmárton (Kunszentmiklós-Tass) felől


Az első vágány kiágazás látható a képen. Előre továbbhaladva található a felvételi épület az ív külső oldalán, az állomás másik végéhez közel.


Érkezés Kunszentmiklós felől: itt is van egy közúti átkelő


Az átjáró közúton érkezve: jobbra van az állomás


Csengő, teljes útpályát lezáró, kézi működtetésű sorompó


Érkezés Dunapataj felől: itt ágazik ki a harmadik vágány (jobbra)


Bakterház, szintén típusépület, ilyet találni például Tamásiban


Ez pedig az ellentétes irányba tekintve: kijárat Apostag (Dunapataj) felé, ahogy balról becsatlakozik a harmadik vágány.Vissza a képriportokhoz
Főoldalra