Állomás kereső:
Állomások listája
Vasútvonalak listája


Képriportok
Cikkek
  Menetrend


Gyorsüzi
Minden jog fenntartva.
© 2024

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció
Feldebrő

2014.01.30. 05:46 - Szente-Varga Domonkos [szvdom]
Fotók dátuma: 2005.12.11.

Vissza a képriportokhoz

Feldebrő


A felvételi épületet őrházból alakították ki, melyet egyébként most is használnak, laknak. Erről árulkodik a hátsó gazdasági udvar is. Az épület már lényegében csak tömegében emlékeztet az egykori őrházra, mára az összes nyílászáróját kicserélték modernebbre, és a vakolatdíszeket is eltűntették. Egyedül a hátsó padlásfeljáró vaslépcsője idézi a régi idők hangulatát. Az épület bal oldalán fekvő lapos tetős tömeg egyértelműen későbbi munka. A képen a felvételi épület látható Kál-Kápolna irányából közelítve, jól látható a keresztező közút is, melynek sorompóját az őrházban lakó sorompkezelő működtette, az utolsó időkben pedig a kalauz kezelte.


A hely állomás, bár már inkább megállónak számít, az épülettől nem messze Verpelét irányába egy rövidebb szakaszon kétvágányosra szélesedik a pálya, ahol vonatok keresztezése, vagy tehervonat rakodása elvileg lehetséges, azonban a használaton kívüli második vágányt benőtte már a gaz, és a biztosítóberendezések (két irányból kétfogalmú alak bejárati jelzővel rendelkezett az állomás) meglehetősen viharvertek és működésképtelenek. A kitérővágány egyébként vágányzáró sorompóval biztosított. A képen az őrház egy melléképülete látható, háziállatokat tartanak benne.


A második vágány kiágazása


Az őrház háta a padlásfeljáróval


A pálya Kál-Kápolna felé, és a bejárati jelző maradványa


Ez a kis melléképület hátulról kapott bővítést


A megálló összképe


A felvételi épület az útátjáróból


Kál-Kápolna felől ívben érkezik a pálya. Később a felvételi épületet és a megálló peronját elhagyva, balra következik a második vágány kiágazása.


A megálló épületei


Kézi működtetésű sorompó


Hátulról így néz ki az épületkomplexum


Ez is az épület háta: elől a sorompónál a pályán balra van Kál-Kápolna, jobbra pedig Verpelét (Kisterenye)


Másik, hátsó szemszögből


A háziállatok melléképülete hátulról


Ez feltehetőleg egy raktár lehetett, ha az épülettel szemben állunk, tőle balra, de még a megállóban áll ez az épület, ezt több gerenda is segíti oldalról, meg amúgy hátulról is.


Hátulról valóban több gerenda támogatja


Van mellékhelység épület is, mégtovább haladva


Mellékhelyiség háta


A felvételi épület szemből: jobbra Kál-Kápolna, balra Verpelét (Kisterenye)


A peronról tekintünk Kál-Kápolna felé


Előttünk a peron, de a képbe belefért még az útátjáró is (még a híd előtt), valamint az egykori bejárat jelző árboca, melynek karja már nincs meg, vörös-zöld prizmatartója pedig már nem az árboc tetején, hanem annak alján lóg.


Nyíltvonal Kál-Kápolna irányába


Szintén nyíltvonal Kál-Kápolna felé


Látkép Verpelét (Kisterenye) felé a peronról


Nyíltvonal Verpelét felé. A képen látszik, hogy a gazban megbúvó második vágány hol tér vissza a vonali vágányba, mögötte pedig a bejárati jelző háttal, melynek karja már szintén hiányzik.Vissza a képriportokhoz
Főoldalra