Állomás kereső:
Állomások listája
Vasútvonalak listája


Képriportok
Cikkek
  Menetrend


Gyorsüzi
Minden jog fenntartva.
© 2024

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció
Harta

2014.01.30. 05:50 - Szente-Varga Domonkos [szvdom]
Fotók dátuma: 2006.02.05.

Vissza a képriportokhoz

Harta


Eredetileg HÉV III. osztályú típus felvételi épület, amely azonban eredeti stílusjegyeit nem őrizhette meg, és itt szinte már tudatos a "szögeltesítés". Természetesen teljesen lepucolt homlokzatot találunk. Azonnal szembetűnnek a négyzet alakú emeleti ablakok (eredetileg hosszúkás téglalap formájúak voltak), amelyekből ráadásul az osztás is eltűnt, ezzel is tovább fokozva a "modern" hatást. Nem kegyelmeznek az ajtók fölött lévő konzolos előtetők sem. Habár a tömegen nem változtattak, ezek a módosítások okozhatják azt az érzést, hogy ez az épület elég messzek került az egykori, eredeti HÉV típusépülettől. A képen a felvételi épület vágány felőli homlokzata látható, jobbra Állampuszta (Kunszenetmiklós-Tass), balra Dunapataj felé indulnak vonatok.


Harta kétvágányú állomás, melynek első vágánya rakodás céljaira van fenntartva, habár jóllehet, itt rakodás már nagyon rég óta nem történt. A második, átmenő vágányához tartozik utasperon, mely elég rövidke, de még így is bőven hosszú a vonalon ingázó egyetlen szóló Bz fogadására. Ezen kívül az épülettel átellenes, Dunapataj felé eső végen egy kiágazás kezdődik, mely egy darabon mintha az állomás harmadik vágánya a sínekkel párhuzamosan halad, majd egy közeli telep felé elkanyarodik. Az első és a kiágazó iparvágányok vágányzáró sorompóval védettek, jelző nincs az állomáson. Szolgálat vagy jegykiadás sincsen már, az épület be van zárva. A képen Kunszentmiklós-Tass felől érkező személyvonat látható.


A kétvágányú állomás, jobbra a kiágazó iparvágány


Látkép személyvonattal Dunapataj irányába


Romos melléképület


Az iparvágány kiágazása


A felvételi épület háta


A felvételi épület előről


Az épület és előtte az utasperon


Érkezés Állampuszta felől: gyalogos átkelő a váltó előtt.


Gyalogátkelő


Az épület hőskorában állatok mérlegelésére szolgált, bennt a mérleg látható


Irány Dunapataj. A második vágányon állunk, jobbra az első, balra pedig az iparvágány. Látható, hogy mindkettő vágányzáró sorompóval biztosított.


Ez pedig Állampuszta felé a nyílt vonali pálya. Engedélyezett legnagyobb sebesség 30 km/h.


Ez az egyszem Bz ingázik naphosszat a vonalon oda vissza, más kocsi erre nem jár. A zárjelző elől maradt, ez a vonat bizony Kunszentmiklós felől épp most érkezik!Vissza a képriportokhoz
Főoldalra