Állomás kereső:
Állomások listája
Vasútvonalak listája


Képriportok
Cikkek
  Menetrend


Gyorsüzi
Minden jog fenntartva.
© 2024

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció
Kölesd-Alsótengelic

2014.01.30. 06:00 - Szente-Varga Domonkos [szvdom]
Fotók dátuma: 2005.06.17.

Vissza a képriportokhoz

Kölesd-Alsótengelic


Régen háromvágányos vasútállomás volt, ma megálló. Felvételi épületét szinte nyom nélkül elbontották, ma csak ez a kis újabb építésű esőbeálló és egy tábla maradt. A háromvágányú egykori állomás átmenő vágánya maradt a mai vonali vágány, a másik kettőt elbontották. A bontás nyomai a megálló peronja mentén nem követhető, csak a fennmaradó füves területből lehet következtetni. Az egykori állomásépület előtt álló két hatalmas vadgesztenye fa utal az épület egykori helyére, nem messze a mostani kis házikótól. A kép Sárbogárd felé tekintve készült.


A megálló másik, Tolna-Mözs (Bátaszék) felőli végén az egykori állomás első vágányának folytatásaként egy bal ívben a nyíltvonali pályától elkanyarodó iparvágány nyomai találhatók, a síneket és talpfákat onnan is elvitték, azonban a kavicságy megmaradt, ahol még a talpfahelyek is jól követhetők. Ezekből a nyomokból az egykori állomás végen lévő váltó helyét is ki lehet következtetni, amely az első és második vágány között létesített kapcsolatot. A képen a váró látható háttal, jobbra Sárbogárd, balra Bátaszék felől érkeznek a vonatok.


A megálló Nagydorog (Sárbogárd) felől


Az elsőbeálló házikó


Balra az egykori első vágány helye


Látkép Tolna-Mözs (Bátaszék) felől érkezve


Tolna-Mözs felé tekintve a megálló


A peronról tekintünk Nagydorog (Sárbogárd) irányába, a megálló végén a pálya egy bal kanyart tesz


A megálló várója érdekes, vasúti motívumokat reprezentáló stílusban épült, belülről azonban ugyanolyan üres, mint sok másik egyszerű váró


A várónak még a vasút felé sincs ablak


A bejárati nyílása oldal irányból van, a pálya hozzánk képest balra halad (lásd lámpa a háttérben), és mi most Nagydorog (Sárbogárd) felé fordulva állunk. Az egykori első vágány a váró bal oldalán lévő gazos területen haladt, a nagy gesztenye fa néhány levele a kép bal felső sarkába lóg bele.


A felvételi épület feltételezett helye ma. A háttérben meglapuló kis épület egy melléképülete lehetett


A két hatalmas gesztenyefa. A pálya jobbra halad. A felvételi épület a gesztenyefák mögött szokott állni, a képen a fáktól tehát balra. A váró teteje látszik most a helyében.


A megállóban álló magánház a peronról. A kerítés előtt az egykori első vágány helyén álló gaztenger látszik.


Ezt az egyedi, nyilván kényelmes ülőalkalmatosságot a megálló mögötti téren találtuk.


A megálló látképe Tolna-Mözs (Bátaszék) felől érkezve. Az első vágány jobbra ágazott ki, jobbra láthatóak a jellegzetes nagy gesztenyefák is.


Megálló képe egy magaslati pontról Bátaszék felé tekintve


Szintén Bátaszék felé a megálló kezdetéből


A megálló Nagydorog (Sárbogárd) felőli végén félsorompós közúti keresztezteződés található, a kép innen készült Bátaszék irányába fordítva a tekintetünket


Ezen a felvételen együtt látható a megálló (balra elől a lámpáknál) és az egykori állomás ezen végén kiágazó iparvágány helye, melyet a két kandelláber is tanúsít (jobbra). A kép Sárbogárd felé tekintve készült.


Bátaszék felé elhaladó személyvonat a peron végéből.


Az egykori, felszedett iparvágány kiágazása jobbra ívelve, elől a fák között tűnik el


Az iparvágány maradványa: a kavicságy


És ez az áteresz is az iparvágány alatt húzódott


Pipacsok, háttérben a Nagydorog (Sárbogárd) felé elhaladó nyíltvonal


Bátaszék felé először egy rövid bal ívet vesz a pálya, majd a képen látható egyenes szakasz következikVissza a képriportokhoz
Főoldalra