Állomás kereső:
Állomások listája
Vasútvonalak listája


Képriportok
Cikkek
  Menetrend


Gyorsüzi
Minden jog fenntartva.
© 2024

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció
Szedres

2014.01.30. 06:28 - Szente-Varga Domonkos [szvdom]
Fotók dátuma: 2005.06.17.

Vissza a képriportokhoz

Szedres


Szedres állomásépülete egy szívszorító látvány. Fantasztikus, eredeti állapotában megtalálható, az Osztrák Államvasút-társaság típustervei alapján épült III. osztályú felvételi épület, több mint száz éves. Az is gyanítható, hogy az épület egészen öreg koráig rendesen karban volt tartva, mígnem végleg elvesztette funkcióját és megkezdődött az enyészet korszaka, melyet a nemszervezett épületbontás akciói súlyosbítanak. Mára egy kibelezett épület lett belőle, melyben időnként otthontalanok is hajlékra lelnek. Az emeleten a padló egy helyen (egyik szobában) beszakadt, a tetőről a cserepeket elhordták, a padláson nő a gaz, és az eső minden alkalommal átáztatja a parkettát és a falakat a szobákban, az épületben életveszélyes tartózkodni. Ablakokat, ajtókat kilopkodták vagy a helyszínen eltüzelték a parketta nagyobb részével együtt. Az földszinten a nyílászárók feltehetőleg a vasúttársaság befalaztatta, azonban ez nem jelentett akadályt a mindenáron behatolni vágyók számára. Ami meglepő, még a helyiségnév tábla sem maradhatott sértetlenül.


A megállót egy 1984-es vasúti térkép még állomásként tünteti fel, és ennek tényét a helyszínen számos más nyomok is alátámasztják: erre utal egyrészt maga a felvételi épület, mely egy III. osztályú állomásépület, a képen látható kisebb, azonban hasonló stílusban (ugyanazon típusterv sorozat részeként) épült házikó az állomás Nagydorog (Sárbogárd) felőli végű váltókörzetéhez tartozó bakterház lehetett. Míg a bakterház a meglévő vonali vágány közvetlen közelében helyezkedik el, a felvételi épület és az előtte álló vadgesztenye fasor hátrébb található, mintegy helyet adva egy második vágánynak, amely aztán hosszan dél felé, Tolna-Mözs (Bátaszék) irányában elhúzódhatott. Az állomásnak e másik végén bakterházat nem találtunk, ezért feltételezhető, hogy ez az egy plusz vágány a déli végen vágányzáró sorompóval védett módon csatlakozott vissza az átmenő vágányba. Az állomás eredeti helyzetéhez képest a mai peron északi irányban túlnyúlik, közelebb van a közúti átjáróhoz, mely Szedreshez vezet. A falu kb. 1 km távolságra fekszik a megállótól.


Nagydorog (Sárbogárd) felől érkezve


Padlás


A vágányból


Az épület háta


Személyvonat Sárbogárd felől


Az épület jobb oldali homlokzata (Tolna-Mözs, Bátaszék felől nézve), a vágány és a megálló peronja a kép bal szélén látható. Bizonyos ablakokat már korábban, eredeti téglával, másokat később kevésbé esztétikus módszerrel falaztak be.


Az épület a másik oldalról, hátulról


Jobb oldali homlokzat


Egy szoba belülről


A megálló összképe Tolna-Mözs (Bátaszék) felől közeledve


Ezt látni a peron végéből


Bakterház, mögötte az állomásépület sziluettje


A kis házikót is benövik a fák


Bakterház


Bakterház Nagydorog (Sárbogárd) felőli homlokzata


Bakterház háta


Hátulról


Régi épületek együtt


Ivókút az állomásépület mellett


Nagydorog (Sárbogárd) felé elhaladó személyvonat


A sárbogárdi végen található útátjárót fedezőjelzők biztosítják.Vissza a képriportokhoz
Főoldalra