Állomás kereső:
Állomások listája
Vasútvonalak listája


Képriportok
Cikkek
  Menetrend


Gyorsüzi
Minden jog fenntartva.
© 2023

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció
Sződ-Sződliget

2014.01.30. 06:33 - Szente-Varga Domonkos [szvdom]
Fotók dátuma: 2005.04.19.

Vissza a képriportokhoz

Sződ-Sződliget


Furcsa arányú felvételi épülete van Sződ-Sződligetnek: Göd (Budapest) felől tekintve a vágányok felé előreugró bővítés hangsúlyosabbra sikerült, mint a valószínűleg eredeti épületrész. Azonban az ökörszem mind a hátsó, mind pedig a vágány felőli homlokzaton megvan. A tető vápájában (hajlatában) lévő kémény réginek tűnik. A bővítés feltehetőleg a háború körüli időkben épült, amit a lépcső stílusjegyei is alátámasztanak: a korlát kő pillérei és vízszintes, ritkán elhelyezett vascsövek. A felvétel Göd (Budapest) felől érkezve készült.


Ugyanitt, a megálló ezen végén egy útátjáró szeli át a vágányokat, mely mellett rögtön a felvételi épület található (megszokott elhelyezés). A felvélteli épülettel szemben van egy kis élelmiszer bolt. Ez az épület volt régen a váróterem, jellegzetes boltíveivel és stílusjegyeiben Kismaros felvételi épületére, vagy Nagymaros-Visegrád egyik melléképületére emlékeztetnek: boltív, kis hajlású vízcsendesítős tető. A peront végig ligetes, erdős terület határolja, mely meghatározóan kellemes hangulatot varázsol a megállónak. A kép Budapest felé tekintve készült.


Felvételi épület Vác felől


Peron


Élelmiszer bolt: a régi váróterem épülete


Látkép Vác felé


Zónázó közeledik Göd (Budapest) felől


A két kis ablakból következtetve az innenső oldalon van a mellékhelység. Ez egyébként egy durva hozzáépítés, amely kedvéért a főhomlokzatot eltorzították: a tetőt újrarakták, hajlásszöge kisebb lett, és teljesen figyelmen kívül hagyja az előtte lévő oromfal szögét


Látva az eredeti épületbe beépített műanyag nyílászárót (hátul, a kép jobb oldalán) és a "régebbi korból" származó előtetőt (a lépcső felett) tekintve elmondhatjuk, hogy ezen az állomásépületen minden kor nyomot hagyott eddig.


A vágányokra merőleges hozzáépítés mérete elnyomja az eredeti (képen hátsó) épületrész jelentőségét, és kissé ormótlanná teszi az épületet azzal, hogy az új rész szélessége ugyanolyan nagy, mint az eredeti épület hossza.


Itt jól látható a tetők aszimmetrikus hajlása, a bal oldalon a hozzáépített mellékhelyiség felett egy deszka borítással próbálták enyhíteni, hogy az oromfal fölé került a tető


Itt az eredeti épületrész látható. Az is elképzelhető, hogy régen sorompó őrházként funkcionált Az ereszvégződésekből látszik, hogy még a tetőt is átépítették. Az ajtó és az ablakok teljesen újak, az ajtó feletti előtető a hetvenes-nyolcvanas évek igénytelenségével pompázik.


Látkép Göd (Budapest) felől. Jól látszik a hagyományos telepítési mód: közút, mellette felvételi épület


Jobbra a felvételi épület, balra az élelmiszer bolt


A régi váróterem ma élelmiszer boltként üzemel


A bolt előtt furcsa MÁV-kerítéssel találkoztunk


A vágányok alatt aluljáró is van


Szili indul Vác felé


A megálló Vác felőli vége


Látkép a megálló Vác felőli végéből


A párhuzamosok a végtelenben találkoznakVissza a képriportokhoz
Főoldalra