Állomás kereső:
Állomások listája
Vasútvonalak listája


Képriportok
Cikkek
  Menetrend


Gyorsüzi
Minden jog fenntartva.
© 2024

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció
Vácrátót

2014.01.30. 06:43 - Szente-Varga Domonkos [szvdom]
Fotók dátuma: 2005.04.29.

Vissza a képriportokhoz

Vácrátót


Csomóponti állomás földszintes, modern stílusú felvételi épülettel. Az épületből kilépve balra Vác, jobbra Galgamácsa, Aszód, illetve Veresegyház, Budapest irányába indulnak vonatok. Az Aszódról közlekedő személyvonatok nem mennek tovább. Alakjelzők (bejárati jelzőnél előjelzővel egyesített főjelzők) szolgálják a vasútüzem biztonságát. Három vágánya van az állomásnak, ami egy csomóponti állomás esetén talán joggal kevésnek tűnik. Mind a hármat ki is használják, előfordul a menetrendben, hogy a Budapest-Vác viszontlatban közlekedő személyvonatok itt keresztezik egymást, egyszerre érkeznek, majd egyszerre indulnak tovább mind a három irányba.


A felvételi épület és az utasperonok az állomás elágazáshoz közelebbi végénél helyezkednek el, az épület a vonatról sűrű lombú fákkal takarásban látható. A domborzat ugyan nem kimondottan hegyvidékes erre felé, de az állomás déli fele töltésre épült, az épületet az utca felől lépcsőn kell megközelíteni. Az épülettől nem messze egy őrház található még, az elágazásnál lévő váltókörzetben pedig egy egyszerűbb bakterház áll, melyben ma is van szolgálat. Az első vágányhoz rakodóvágány, rakodóperon és raktárépület is tartozik. A képen a lombok alatti padok és balszélen a felvételi épület pálya felőli homlokzata látható Vác irányába tekintve.


Személyvonatok találkozása


Raktárépület rakodóval


Vác felé a peron végéről


Teljes kihasználtság: vonatkeresztezés


A bal oldali vonat Aszódról érkezett, a másik Budapestről


A modern lapostetős felvételi épületet látjuk, amint Budapest felől érkezünk az állomásra. A ház oldalán kifüggesztett emléktáblát a későbbi építésű Vácrátót-Galgamácsa vasútvonal ötvenedik évfordulójának tiszteletére állította Vácrátót Önkormányzata 2001-ben.


Az állomás megközelítése az utca felől


Őrház a Budapest felőli váltókörzeténél


Tipikus jellemvonása a vasúti őrházaknak a padlásra felvezető külső lépcső


A rakodóvágány az első vágányból ágazik ki. A képen Budapest, Aszód irányába tekintünk


A raktárépület tipustervek alapján készült.


A Budapest felőli végen található bakterház, a vágányok tőlünk jobbra találhatók, a kép Budapest felé fordulva készült.


A bakterhát közelebbről


Az elágazás: jobbra Veresegyház (Budapest), balra Galgamácsa (Aszód)


Kijárat az elágazás irányába: a baloldali (első) vágány megy Veresegyház (Budapest) felé, a második vágány pedig Aszódra vezet. Mindhárom kijárati jelző kétfogalmú. A felvételi épület tőlunk jobbkéz felől.


Szembe velünk az Aszódig közlekedő személyvonat BDt vezérlőkocsija látható, a szerelvényben a vezérlőkocsi mögött egy vagon és a végén pedig egy papagáj Szili (felújítptt V43-as villamonymozdony) van besorozva. A baloldalt álló BDV motorvonat Vác felé indul tovább. A kép Budapest, Aszód irányába készült.


Az Aszód-Vácrátót között ingázó szerelvény éppen most érkezik


Ez a hernyó Vác felé (előre) indul hamarosanVissza a képriportokhoz
Főoldalra