Állomás kereső:
Állomások listája
Vasútvonalak listája


Képriportok
Cikkek
  Menetrend


Gyorsüzi
Minden jog fenntartva.
© 2024

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció
Hol tartanak Szentendrén az építkezéssel?

2009.04.04. 12:29 - Szente-Varga Domonkos [szvdom]
Mint arról már elég sokszor hallani lehetett, Szentendrén új 2,2 km-es vasútvonal épül, melynek főbejáratánál elhelyezkedő végállomásán az egykori Mezőhegyesi vasútállomás felvételi épületét építik meg az eredetihez nagyon hasonló állapotában.
Az állomásépület már majdnem teljesen kész. A nyitásig már csak napok vannak hátra: szerdán, április 8-án 9 órakor nyit idén a Skanzen, és ezzel egyidőben az új felvételi épület is.
Aki Szentendre felé veszi az útját, és ellátogat a Skanzen felé is, bizonyára elsőre felismeri és megpillantja a jellegzetes felvételi épületet.
Az eredeti mezőhegyesi állomásépületet 1883-ban építették, sajnos ma már nem eredeti állapotában látható. Az épület az Arad-Csanádi Vasút típustervei szerint épült. Nem egészen ugyanilyen, de talán egyik legszebb állapotú nagyon hasonló épületünk [[allomas.php?az=csap | Csanádpalotán]] található, a [[allomas.php?az=batt | battonyai]] felvételi épület pedig annyival hasonlít méginkább a mezőhegyesire, hogy a vasút felőli oldalán megtaláljuk az fedett-nyitott utasvárót is. Az egykori vasúttársaság vonalhálózata Erdélyben folytatódik, ahol szintén találunk még ilyen épületet.
Az alábbi képriportban csütörtök esti gyors látogatásom képes beszámolóját teszem közzé a kedves érdeklődők számára. Terveim szerint a megnyitó után (amikor már közelebbről is meg lehet nézni az épületet) egy újabb képriporttal is jelentkezem.
A fotókat készítette: Szente-Varga Domonkos, 2009.04.02.

Vissza a képriportokhoz

Skanzen


Ez lesz a vasút felőli oldal. Látható, hogy lassan a sínek is a helyükre kerülnek.


Az utca felőli oldal. Szokatlan, hogy az állomásnév ezen az oldalon szerepel, azonban ésszerű, mert ha belegondolunk, az állomás fordított szerepkörben fog működni: aki ide érkezik az utcafelől, az nem most készül utazni, hanem most érkezett a Szentendrei Szabadtéri Múzeum városába!


Az épületen gyönyörű faragott homlokzatdíszeket találunk a tető végződésekben.


Óra és állomásnévtábla az utca felőli oldalon.


A bejárati ajtók.


Az épület vasúti felőli oldala: utasváró és az épület előtere.


Az utca felőli oldal egy másik részlete: a tetőablak sajnos nem része az eredeti épületnek...


Az épület legsúlyosabb hibájának ezt a modern lépcsőt tartom: nagyon nem illik a képbe, és az épület oldala emiatt teljesen elveszti eredeti hangulatát. Az emeleti két ablak közötti ajtó eltérés a típustervtől, az eredeti épületen nincsen külső lépcső. Kár érte, legalább ácsolt falépcsőt tettek volna ide.


Az épülő állomás.


Ez pedig az eredeti felvételi épület Mezőhegyesen. Aki az épület mai állapotára is kíváncsi, látogasson el az oldalunkon [[allomas.php?az=mzhe | Mezőhegyes]] oldalára.Vissza a képriportokhoz
Főoldalra