Állomás kereső:
Állomások listája
Vasútvonalak listája


Képriportok
Cikkek
  Menetrend


Gyorsüzi
Minden jog fenntartva.
© 2024

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció
Alsólászló

2011.09.04. 15:12 - Tóth Márton [Pocok]
Alsólászló állomás felvételi épülete IV. osztályos HÉV szabványterv alapján épült. Az épület tömegében megőrizte jellegzetességeit, de itt nem történt olyan gondos állagmegóvás, vagy felújítás, mint Csepregen. Itt is kicserélték a nyílászárókat, ami az új lakó-funkció miatt valóban szükséges lehetett, de itt a végeredmény csak körülbelül lett hasonlatos az eredetihez. Igaz, azt is el kell mondanunk, hogy -egyenlőre- nincsenek információink, hogy milyen állapotban volt az épület, mikor a vasút megszűnt errefelé. Több helyen találkozhatunk azzal a jelenséggel, a fölszámolt vasút helyén, hogy új lakóövezet alakult ki, akár úgy, hogy a vasúti pálya helyén vezet az új utca. Itt, Alsólászlón is kiépült egy újabb lakóövezet a régi vasút területén, amelybe a vasútállomás, mint egyetlen régi épület, teljesen beleolvad a nála jóval fiatalabb házak sorába. Őszintén szólva nem is igen tudtuk eldönteni, hogy a jelenlegi utcai homlokzatban a hajdani vasút felőli, vagy falu felőli homlokzatot tisztelhetjük-e, annyira nem találtunk támpontot.
A képek és a leírás a 2006. október 21-i állapotot ismertetik.

Vissza a képriportokhoz

Alsólászló


Az állomás falu felőli oldala, már amennyire ezt egyértelműen el lehet dönteni jelen esetben. Itt szinte teljesen elvesztette vasútállomás jellegét az épület, mára teljesen beilleszkedett az újonnan kialakult családi házas övezetbe.


Családi ház vasútállomás stíluban.
Csak az avatott szemnek tűnne föl egy-két részletről (az épület tömegaránya, kis ökörszem ablak, ablakok elhelyezkedése) hogy ez hajdan vasúti épület volt. t


Az egyetlen támpont a vasút hajdani helyzetének megállapításában az, hogy a képen látható homlokzaton az épületnak csak ablakai vannak. Tehát feltételezhetjük, hogy ez lehetett a falu felőli oldal.


Jól kivehető az új környezetbe való beleolvadás.


Vélt falu felőli oldal.


Rikító fehér műanyag ablak, kínosan geometrikus sövény...ez már nem egy magyar vasútállomás...


Kertvárosi csöndes mellékutca.Vissza a képriportokhoz
Főoldalra