Állomás kereső:
Állomások listája
Vasútvonalak listája


Képriportok
Cikkek
  Menetrend


Gyorsüzi
Minden jog fenntartva.
© 2024

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció
Balástya

2011.09.05. 22:26 - Szente-Varga Domonkos [szvdom]
A felvételi épület HÉV III. osztályú felvételi épület azzal a kiegészítéssel, hogy itt megépült az épülethez kapcsolódó fedett-nyitott váró, amit elég kevés helyen találunk ma már meg, igaz itt sem az eredeti faszerkezetes, hanem tömörfalas kivitelben. Ezek, a típusterveken szereplő faszerkezetes várók az épület mellett sok esetben egyáltalán nem épültek meg, s ha mégis, akkor sok elpusztult belőlük, sokat átépítettek, mint itt, vagy jó példa még Piliscsaba felvételi épülete, ahol a faszerkezetes váró eredeti állapotában a mai napig megvan.
Maga az épület eredeti állapotban áll, se nem lepusztult, se nem természetellenesen újszerűre felújított. Az ilyen állomásépületek árasztják a leghitelesebb hangulatot.

Az állomás három vágánnyal rendelkezik, átmenő a második. A felvételi épülettől kicsit távolabb húzódik a HÉV vonalak mellett gyakran látható földszintes, hosszú épület, amely valószínüleg lakásként működik. A felvételi épülethez hasonló szép állapotban van, téglaarchitektúrája is hiánytalan.
Az állomáson van még egy, a felvételi épülettel egykorú, egyszekciós faszerkezetű raktárépület, amely szintén típusterv alapján épült. Látszik azonban, hogy ennek az épületnek nem találnak funkciót, ez van a legrosszabb állapotban, bár egyenlőre bírják még a harcot az enyészet ellen, hisz mind igen masszív szerkezetű épületek ezek.
A képek és az ismertető a 2005. május 2-i állapotot mutatják be.


Vissza a képriportokhoz

Balástya


Felvételi épület


A felvételi épület utca felőli oldala. Itt, az épület hátulján ugyanaz a homlokzati elrendezés figyelhető meg, mint elől, itt azonban a bal oldalon nem volt szükség az ajtóra. Hogy a típustervtől való eltérés ne borítsa fel nagyon az ablakok elrendezésének harmóniáját, a kihagyott ajtót vakablakkén, vagy amolyan "vakajtóként" alakították ki.


A régi típus raktárépület


Felvételi épület főhomlokzata


DOMINO-55 biztosító berendezés az állomáson


Látkép Kistelek (Cegléd) felé


A raktár, háttérben a felvételi épület


A raktárhoz vezető vágány az első vágányból ágazik ki, a váltó a felvételi épület előtt helyezkedik el.


Az épület környezete gondozott, tiszta


Főhomlokzat: három ablakos osztás


Lent a két szimmetrikus ajtó


Kapcsolódási pontok


A fedett-nyitott váró az épület oldalán, hátulról


Fedett-nyitott váró (meg egy kéz)


Melléképület, feltehetőleg tüzelőanyag raktár fűtéshez


Látkép Kistelek (Cegléd) irányába a felvételi épület elől


Ez pedig a másik irány: Szatymaz (Szeged) felé. Peron csak az első és második vágányhoz épült.


Cegléd felé a látkép kicsit hátrébbról, jobbra előre látható a felvételi épület nyitott várójának néhány oszlopa a fa lombja alatt


Várakozó tehervonat a harmadik vágányon


A régi, típustervek alapján épült raktár épület a felvételi épülettel egyidős. Az olajozott fa elbűvölő illatokat árasztott!


Jobbra a raktár, ellőtte a hozzá tartozó rövidke rakodó vágány, balra az állomás három vágánya, előre pedig a váltókörzet és kijárat Kistelek (Cegléd) felé


Táblák, jelzések a raktár oldalán


A rakodóvágány kiágazása (látkép Szatmyaz, Szeged irányába)


A raktár a felvételi épület mögül tekintve (látkép Cegléd felé)


Egy másik, hasonlóan régi épület az állomáson: feltehetőleg pályamesteri szállás vagy lakás lehetett, mai funkciója szintén lakás. Nagyon szép, eredeti állapotban van ma is.


Az épület homlokzata a vágányok felőlVissza a képriportokhoz
Főoldalra