Állomás kereső:
Állomások listája
Vasútvonalak listája


Képriportok
Cikkek
  Menetrend


Gyorsüzi
Minden jog fenntartva.
© 2024

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció
Balotaszállás

2011.09.05. 22:31 - Tóth Márton [Pocok]
A település méretéhez képest meglepő a felvételi épület mérete, de méginkább a stílusa. Kevés szecessziós állomásépületeink egyike, amely annyiban azért kapcsolódik a típustervekhez, hogy követi az alaptömegét az 1883-as MÁV fővonali harmadosztályú épületnek, és a nyílászárók elrendezései is többé-kevésbé megegyeznek vele. De a hasonlóságok sora itt véget is ér, mivel itt egy nagyon érett, kifinomult szecesszióval találjuk szemben magunkat és elnézve részleteket, azt gondolhatnánk, hogy ezt akár Charles Rennie Mackintosh is tervezhette volna. Érdemes a részleteket megfigyelni! A középrizaliton a hangsúlyos függőleges osztások, amelyek lent is és fönt is keskeny ablakokat fognak közre és nagyon érzékeny faberakásokkal van díszítve. Ez nagyon Mackintosh hatású. A padlásbevilágító ablaksor, a fölé kinyúló tetőkonttyal, ez Kós Károly "védjegye".

Apró részlet, mégis igen meghatározó a középrizalit két szélső emeleti ablakait keretező fal íves befordulása. Az ilyen részletek teszik olyan finommá ezt az épületet, mely egyébként -a tetőtől eltekintve- igen szépen felújított és rendben tartott. A peron felőli oldalon szép fák sorakoznak és ezek, valamint a mögöttük álló elegáns felvételi épület, kivetik magukból az előtérben lévő traktorkerék-virágládákat és a rendszertelenül elhintett ágávékat. Szintén a középrizalit két szélén felfutó oszlopszerű tégladíszítést lezáró fafelyezet faragással. Az oldalszárnyak nem tolakodó, de cizellált téglaarchitektúrája és az ezek által közrefogott nagyon jó arányú és osztású ablakok teljessé teszik a homlokzatot.
A képek és az ismertető a 2005. július 2-i állapotot mutatják be.

Vissza a képriportokhoz

Balotaszállás


A felvételi épület vágány felőli homlokzata


Az állomás Kiskunhalas (Budapest-Keleti) felé tekintve látható a harmadik (átmenő) és negyedik vágány között állva


A felvételi épület hátulról


Utca felőli látkép


Pálya felőli homlokzat Kiskunhalas felől érkezve. Az épület ezen oldalán a földszinten van a váróterem.


A homlokzat képe a vágányról Kelebia felől. A fák eltakarják a forgalmi iroda és a váróterem bejáratát és az állomásnévtáblát is.


Kijárati jelzők Kiskunhalas felé


Kijárat Kelebia felé


Az állomásépülettel szembenVissza a képriportokhoz
Főoldalra