Állomás kereső:
Állomások listája
Vasútvonalak listája


Képriportok
Cikkek
  Menetrend


Gyorsüzi
Minden jog fenntartva.
© 2024

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció
Zalaapáti

2011.09.16. 15:58 - Faltusz Csaba [fcs]
Zalaapáti egykori állomása 1974. május 25-ével bezárt Zalabér-Batyk-Balatonszentgyörgy vasútvonalon helyezkedett el, HÉV II. osztályú indóháza a mai napig áll. Sármellék felől haladva az első közbenső állomás volt. A bezárást követően itt is felszedték a vágányokat, egyedül csak a 74-es útkereszteződésben hagyták a helyén a vágányokat. Az idő előrehaladtával ez a sinszál is eltünt, ráaszfaltoztak.
Ottjártunkor az épületet lakták. Ugyan az épület jellegzetes karakterét megtartották, a homlokzati átalakitások során eredeti nyilászáróit lecserélték, de a homlokzatán a vakolt állomásnévtáblát meghagyták.
Az utcában helyenként megtalálható a máv szabványos (MÁVSZ 2943:1996) betonkeritése. A raktár épületek, őrházak sajnos nem maradtak meg az utókornak.
A képek és az ismertető a 2006. szeptemberi 24-i állapotot mutatják be.

Vissza a képriportokhoz

Zalaapáti


A vasút felőli homlokzat képe. A vágányoknak nyoma sincs. A vakolt állomásnévtábla emlékeztet az épület múltjára.


A vasút felőli oldalon a vakolt állomásnévtábla képe egy gázkonvektor kitorkollással megfűszerezve.


Az egykori állomás vágányainak helyéről fotózva.


Az város felőli homlokzatot teljesen ellepte a borostyán. A bal oldali ajtót ablakká alakitották át. A vasúti épület nyilászáróinak arányai jól kivehetőek a borostyánfalon.


Sármellék felől nézve az indóházat. Az utca helye a régi, az állomás épületek mögötti, a raktárok helyén ma családi házak állnak.


Talán félelmetesnek mondható, ahogy eluralkodik, szinte ellepi a borostyán az épületet.


A szabvány kerités a másik nyom, ami az egykori vasúti közlekedésre utal. A kis sárga épület gyanúsan egykori pft raktár lehetett, de ezt nem tudjuk biztosra.


Város felőli oldal Zalahosszúfalu felől nézve.


Az épület elé épitett a borostyán által befutott bővitmény jól mutat együtt. A régi tányéros lámpa bizony ott van az épület sarkán.


A vágányok helyén állva. Az épület nyilászáró átalakitásának képét jól láthatjuk. Ennek ellenére az épület nem vesztett sokat karakteréből.


Sok vasutat kedvelő ember szivét megdobogtató szabvány tányéros lámpa képe, ahogy a hullámzó levelek közűl előbújik.


Az egykori pft garázs épülete.


Szerencsés időben érkeztünk. Az útburkolat és szegély javtási munkák idején láthatóvá vált az egykori átjáróban, az úttestben hagyott sinpár.


Egykoron vaskerekek koptatták, ma már a gumikerék sem koptatja tovább.Vissza a képriportokhoz
Főoldalra