Állomás kereső:
Állomások listája
Vasútvonalak listája


86 Vámosgyörk-Újszász-Szolnok

Vámosgyörk (80, 85)
Jászárokszállás
Tarnaörs
Jászdózsa
Jászdózsa régi
Nagyhalom
Jászszentandrási út
Jászapáti
Jászkisér
Jászkisér felső
Szellőhát
Pusztakürt
Jászladány
Szászberek
Újszász (120, 82)
Zagyvarékas (120, 82)
Abonyi út (120, 82)
Szolnok (100, 120, 130, 145, 82)


Gyorsüzi
Minden jog fenntartva.
© 2024

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció
    Képek a netrőlKéptárHozzászólások


Pusztakürt

megszűnt állomás
86 Vámosgyörk-Újszász-Szolnok
 

Fotó: Bana Gyula [raps]


Az állomás 1971-ben még működött, igaz már akkor is kevés vonat állt meg itt. Az épület Újszászról Jászapáti felé haladva a pálya jobbkéz felőli oldalán volt.

Képtár - Pusztakürt


Fotó: Bana Gyula


Képek a netről - Pusztakürt

Pusztakürt felvételi épület (bővített őrház) és rakodóvágány bontása 1977-ben megtörtént. Mint megállóhely 1976.05.30-án megszűnt. Fotó: Marton Zsolt
https://www.facebook.com/groups/427006881371725/?ref=nf_target&fref=nf
[Tárolt változat]
 
Hozzászólások:
 
Ha te is szeretnél hozzászólást küldeni az állomáshoz, kattints ide: hozzászólás küldése
Az elküldött hozzászólás kizárólag ennél az állomásnál jelenik majd meg.
Az oldal szerkesztőjének küldendő üzeneted ne ide írd, azt továbbra is Gyorsüzi formájában
egyenesen a szerkesztőnek címezd.
Hozzászólások


Markosz1988
e-mail: gondos18.kukac.citromail.hu
elfogadott hozzászólás 32823
2021.01.09 17:26.48
Kedves fürkész Ő !

Elveszett vasútvonalakról illetve megállóhelyekről szoktunk videókat készíteni az LMDB-Közlekedés nevű youtube csatorna szerkesztőivel akik Szolnokiak. Ha esetleg szokott járni szolnok megyében és ha ön is bele eggyezik, készítenénk egy videót a Pusztakürti megálló történetéről, amelyen akár szerpelhetne is és elmondthatná a történetét, ha már van kötődése a dédszülei által. Várom megtisztelő válaszát.

fürkész Ő
e-mail:
elfogadott hozzászólás 31142
2017.09.11 17:25.58
Kedves olvasó szeretettel köszöntöm.
Pusztakűrt állomás néhai dédszüleim Rettegi Retteghy Wisky István mellékesen Jászkapitány birtokának vasútállomása is volt. Most már az uradalom helye felszántott
terület. A II. világháború után a kolhozosítás áldozatává lett. Valóban főleg a cukorrépa, a dinnye és a búza voltak a fő termények. Állati termékek közül a M.Szürkemarha tenyésztése és ivartalanított egyedeinek iga és vágóhús terméke ami a fő portfóliót alkotta.
Bp.-n a fiatalon tüskés billoggal - ami később kiforrta magát a zöld héjon- jelölt görögdinnyéért közelharcot folytatott a főváros fogyasztói közönsége.
Említésre érdemes még az apróvadas terület. Dédapám a nyulat golyóval vadászta, hogy legyen esélye esetleg a menekülésre. Nem sok volt. Ildikó /édesanyám/ és Anikó /nagynéném/ unokái, rendszeresen vettek részt a gazda nagyapa jó terítékű fogoly vadászatain. Sok madár került Canadába exportra és ott szabadon bocsájtva.
A túzok már akkor is csak megkülönböztetett vendégek különös vadász zsákmánya lehetett. A majort az éjszakára szabadon bocsájtott Tisza és Duna komondorpár és
ivadékai őrizték. Ezek az állatok nem vadásztak, nem ugattak. Egymással a kapcsolatot morrantással tartották. Volt eset, hogy a bejelentés nélkül este érkező vendéget a zöld belső határnál (orgona sövény) a vállára támaszkodva két lábra állva -fej fej mellett állították meg. Ezt a módszert Duna a domináns kan kifejezetten élvezte.
A náddal, sással bélelt hűtőverembe a Tiszáról vágott jég -jégvágástól jégvágásig kitartott. Fia szintén István halastó létesítését tervezte apja ellenállása dacára. Mikor az idősebb megtört, a kútfúró mester szerkezete a kiszemelt területen darabos glauber sót hozott a felszínre már cc. 20 m mélyről is. Így ez a mutatvány dugába dőlt.
Ennyit a vasút állomás kapcsán. Up. (utolsó posta) Jászkisér volta a központi major pedig cc. 8 Km-re, a Tisza felé terült el. A vidék neve "Hegyes Határ, volt, mert tiszta időben a Mátra vonulatai jól láthatóak voltak.
Írja egy késői leszármazott fürkész Ő Veszprémből ch4.castor@gmail.com

Hajdú Sándor
e-mail: shajdu..kukac.gmail.com
elfogadott hozzászólás 19183
2010.10.11 20:55.34
Pici kiegészítés "raps" hozzá- szólásához.
Nem csak répa szállítás miatt volt ez a"FM",hanem volt ott egy uradalom -kastély- az állomástól keletre tk.a háta mögött ma már a szántóföldön ott ahol jó messze egy épület váza - a valamikori dohány pajta- látható.

raps
e-mail: blau13.kukac.freemail.hu
Módosított hozzászólás [ROCOman]
elfogadott hozzászólás 17318
2010.05.16 18:15.06
Pusztakürt megszűnt állomás helye. Pusztakürt fénykorában 2 vágányos állomás volt. Jelentőségét a répaszállítmányok adták. Állomásépületét régen elbontották. Kép készítésének dátuma: 2010 05. 14. A képen Jászkisér felől nézünk Jászladány irányába, tehát az épület a pálya bal oldalán volt található. Az egykori állomás koordinátái: 47 24' 36.80 É, 20 10'12,05" K.

Hozzászólás küldése ehhez az állomáshoz
Hozzászólások

Pusztakettős

Pitvaros

Pusztalánc

Piliscsaba

Piliscsév