Állomás kereső:
Állomások listája
Vasútvonalak listája


Képriportok
Cikkek
  Menetrend


Gyorsüzi
Minden jog fenntartva.
© 2024

Felhasználónév:

Jelszó:

Regisztráció
Beremendi Cementmű

2011.09.05. 22:49 - Szente-Varga Domonkos [szvdom]
A felvételi épület és egyben az utasperonok is az állomás Nagyharsányhoz (Sellyéhez) közelebbi felén találhatóak, ahol a Kistapolcát és Nagyharsányt összekötő közút is keresztezi a vágányokat. Az állomás Kistapolcához esik legközelebb, itt ágazik ki a 62-es (Barcs-Villány) vonalból az állomás nagyharsányi (Sellye felőli) végében a Beremendi Cementmű iparvágánya. Az állomás négyvágányú, és hosszú tehervonatok befogadására van kialakítva.
A Beremendi Cementmű, mint ipari létesítmény azonban nem egészen itt, hanem becsléseink szerint kb. másfél-két kilométerrel dél felé található. Az állomás szántóföldek tengerében helyezkedik el, a felvételi épületet bekötőúton lehet megközelíteni a főútról, más épület az állomás környezetében nem található. Nagyharsány felé a pálya egy jobb ívvel folytatódik, a cementműhöz vezető vágány ugyanitt egy bal ívvel hagyja el az állomást.
A 62-es (Barcs-Villány) vasútvonal végállomása eredetileg nem Villány volt, hanem a Trianon előtt a Horvátország területén fekvő Pélmonostor. A vonal utolsó magyar területen maradt állomása Beremend volt. Az állomás feltehetően a Nagyharsány-Villány összekötő szakasz megépítésével egyidőben, 1982-ben létesülhetett.
A képek és az ismeretető a 2005. június 22-i állapotot ismertetik.

Vissza a képriportokhoz

Beremendi Cementmű


A felvételi épület, jobbra Villány, Balra Sellye.


A képen a cementmű látható az állomásról.


A Villány felőli kijárat


Nagyharsány felé elhaladó vonali vágány


A felvételi épület háta


Az állomás képe az útátjáróból


A felvételi épület Nagyharsány felől közelítve


A felvételi épület (a fák mögött elbújva) és a kijárat Nagyharsány (Sellye, Barcs) felé. Jól látható, hogy kivétel nélkül mind a négy vágányhoz tartozik egy négyfényű kijárati jelző. Az első vágány folytatása a vonali vágány Nagyharsány felé, a második vezet a cementműhöz. A kép a negyedik vágány mellől készült.


A felvételi épület a váltókörzetből


Nagyharsány (Barcs, Sellye) felől érkezve az állomás így mutatkozik. A felvételi épület bal kéz felől helyezkedik el, szemben az állomás túlsó végén lévő bakterház látható.


Ez a kijárat képe Nagyharsány (jobbra) illetve a cementmű felé (balra). A felvételi épület most jobbkéz felől helyezkedik el mellettünk.


A két vágány, előttünk a 62-es vonal, a háttérben balra kanyarodó pedig a cementműbe vezető iparvágány az útátjáróból


Ez pedig az állomás mögötti terület észak felé, avagy a Szársomlyó hegy nyugati lejtője


Az állomás képe annak közepéből Villány felé tekintveVissza a képriportokhoz
Főoldalra